Viata din Emirate

Cum este viata in Emirate, ce lucruri noi am descoperit aici, care sunt diferentele intre un trai si altul, intre mentalitati, obiceiuri si traditii.

Cele sapte Emirate

Emiratele Arabe Unite sunt o federatie de sapte emirate formata din Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Fujairah, Ras al Khaimah si Umm al Quwain cu capitala la Abu Dhabi. Fiecare emirat isi are propriul emir care dispune de putere absoluta in cadrul emiratului sau.

Limba oficiala este limba araba dar engleza este foarte larg raspandita in mediul de afaceri si in domeniul comercial. Este posibil chiar sa traiesti aici ani buni fara sa inveti o “boaba” de limba araba. Asta se datoreaza faptului ca majoritatea populatiei este compusa din straini de pe tot cuprinsul globului. De fapt populatia bastinasa reprezinta mai putin de 20% din totalul locuitorilor din Emirate. In cele 8 milioane de locuitori se regasesc nationalitati precum indiana (cel mai mare procent), iraniana, filipineza, cetateni ai tarilor arabe, europeni, americani, pakistanezi, etc. Doar in Dubai (care este si cel mai dens populat oras al Emiratelor) se regasesc 192 de nationalitati.

Desi religia oficiala si de stat este Islamul exista si biserici si chiar un templu hindus (undeva in Bur Dubai, Dubai). Portul traditional este la barbati khandura (acea tunica alba, lunga) iar femeile poarta abaya (haina neagra, larga); cu toate acestea in ceea ce priveste portul, din nou fiecare nationalitate a adus cu sine putin din portul propriu traditional (se pot vedea o gramada de sari-uri indiene, shalwar kameez pakistanez, etc). Portul occidental este foarte raspandit, atata doar ca sunt niste “limite ale decentei” aici care trebuiesc respectate (de ex. In Sharjah, pe plajele publice costumele de baie sunt interzise).

Fiind o tara musulmana regulile in ceea ce priveste consumul de alcool sunt foarte stricte. In Sharjah de exemplu este interzis total, in celelalte emirate se comercializeaza in barurile hotelurilor; consumul de alcool in spatii publice este interzis. De asemenea in Dubai pentru a cumpara alcool este nevoie de un permis care se elibereaza celor cu varsta peste 21 de ani si care nu sunt musulmani.

Produsele pe baza de carne de porc se comercializeaza separat in supermarket-uri (in unele chiar deloc) dar nu sunt o raritate.

Vinerea este, prin lege, zi libera, desi pentru multe companii week end-ul inseamna vineri si sambata. Prima zi din saptamana este duminica iar sarbatorile oficiale sunt cele islamice. Dintre acestea Ramadan-ul este cea mai mare sarbatoare in timpul careia consumul de alimente pe toata durata zilei, in spatii publice, este strict interzis.

Temperaturile sunt tot timpul anului ridicate, in iulie- august pot ajunge pana la 50 de grade Celsius iar in unele emirate umiditatea ridicata se adauga acestora.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: