Viata din Emirate

Cum este viata in Emirate, ce lucruri noi am descoperit aici, care sunt diferentele intre un trai si altul, intre mentalitati, obiceiuri si traditii.

Kunafah- un desert cu taietei

 

Kunafah, un desert foarte cunoscut in aceasta zona, ca de altfel in toate tarile arabe, este de fapt o alta tentatie culinara care odata incercata te poarta cu siguranta pe calea pierzaniei (odata testata, pierderea siluetei este garantata). Dar orice poate fi testat si consumat cu moderatie iar kunafah trebuie neaparat incercata. Ca mai toate dulciurile arabesti si kunafah este foarte , foarte dulce, dar daca va incumetati sa o faceti acasa, cantitatea de zahar poate fi controlata (nu e musai de respectat reteta, se poate trisa deoarece intentia este buna). Pozele pas cu pas pentru prepararea acesteia le postez mai jos, acum sa trecem la esenta , si anume reteta.

Este nevoie in primul rand de niste taietei speciali (in supermarket se gasesc la sectiunea alimentelor inghetate pentru ca nu sunt uscati precum pastele)- Kunafah, branza akawi (care se gaseste doar sarata si de aceea se va lasa in apa o zi intreaga, schimband apa la fiecare cateva ore), unt, zahar, fistic maruntit si putina apa.

Prima data taieteii se pun in robotul de bucatarie impreuna cu putin unt si se maruntesc (eu am folosit 250 gr de taietei si 100 gr unt) dupa care se scot pe o farfurie intinsa (sau se pun intr-un bol, dupa cum e mai comod) si se amesteca bine, astfel incat sa fie bine acoperiti cu unt. Se pun intr-o tava, se aseaza si se apasa bine dupa care se pun pentru 15-20 minute in cuptor la for mediu (pana prind o culoare aurie-maronie aproape). Intre timp branza se scoate din apa, se stoarce bine si se da pe razatoare. Se prepara un sirop dintr-o cana de zahar si o jumatate de cana de apa. Se fiebe pana devine un lichid mai gros.

Se scot taieteii de la cuptor, se acopera cu branza maruntita si se pun iar la cuptor pentru inca 15-20 de minute (sau pana ce branza s-a topit). Dup ace este gata, se scoate din cuptor, se acopera cu o farfurie intinsa si se intoarce astfel in cat branza sa fie la baza iar taieteii sus. Se toarna siropul de zahar pe deasupra (atat cat doriti, in functie de cat de dulce va place). Se decoreaza cu fistic maruntit sau cu muguri de pin. Se lasa sa se raceasca si este gata. Nu e chia rasa de greu, nu?

Retetele bineinteles variaza, in unele se adauga gris la taietei, unele folosesc gris in loc de taietei sau o combinatie de branza akawi si urda. Depinde de zona, gusturi si obiceiuri. Vorba aceea “cate bordeie, atatea obiceie”.

kunafah1kunafah2kunafah3kunafah4kunafah5kunafah6

Single Post Navigation

One thought on “Kunafah- un desert cu taietei

  1. Pare super simplu de facut … Chiar am de gand sa incerc. Mersi de reteta.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: