Viata din Emirate

Cum este viata in Emirate, ce lucruri noi am descoperit aici, care sunt diferentele intre un trai si altul, intre mentalitati, obiceiuri si traditii.

A avea sau a nu avea :”Wasta”

Fiecare loc si tara isi are obieciurile, practicile si cutumele sale; peste tot intalnim “asa da” – “asa nu” sau un fel de “asa stau lucrurile aici”.

Un fenomen, poate ciudat pentru un nou- venit, dar un fenomen cu care toti se obisnuiesc, ba unii chiar il folosesc este cel numit “wasta”. Se traduce drept influenta, autoritate, persoana de mijloc (mijlocitor), ideea este ca acest “wasta” se refera la acea persoana care te poate ajuta sa-ti atingi un scop. Este diferit de mita, cu toate ca exista si cazuri in care si banii au fost prezenti dar probabil ca cel mai apropiat termen ar fi cel de “pile si relatii”. Sistemul wasta cam functioneaza peste tot, este stiut de toata lumea si nu prea exista o lege sau cineva care sa-l pedepseasca.

Primul exemplu de” wasta” care imi vine in minte este nationalitatea. Nu este o persoana in acest caz, dar nationalitatea, respectiv pasaportul pe care il detii iti poate servi drept “wasta” atunci cand esti in cautarea unui job, de exmplu. Este lucru foarte bine stiut ca in multe cazuri ceea ce primeaza este nationalitatea, apoi pregatirea profesionala, experienta etc.. Un alt exemplu ar fi limba araba. Daca aveti un prieten/a cunoscator al acestei limbi, sa-l tineti aproape pentru ca v-ar  putea ajuta in multe situatii, iar daca o “rupeti” putin in araba e si mai bine…iar daca cunoasteti limba, deja aveti wasta in buzunar.

“Wasta” functioneaza pe principiul “a cunoaste persoana potrivita din locul potrivit”, un fel de “relatie” care sa te ajute sa atingi un scop personal. In momentul in care ai apelat la “wasta”, te poti astepta ca si persoana respectiva sa apeleze la tine tot din aceleasi considerente, de “wasta”. Poate fi vazut acest fenomen si ca un fel de “networking”, dar la un alt nivel . Poti apela la “wasta” nu doar cand esti in cautarea unui job dar si cand doresti sa iei permisul de conducere, te lupti cu birocratia serviciilor de telecomunicatii sau esti in cautarea unei scoli pentru copii. Fenomenul este prezent peste tot, in toate domeniile si este cunoscut de catre toti. Ca este acceptat sau nu de toata lumea, asta este partea a doua. Dar functioneaza.

Data viitoare cand cineva va ofera cartea de vizita, nu o aruncati imediat…nu se stie cand veti avea nevoie de “wasta”.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “A avea sau a nu avea :”Wasta”

  1. manu on said:

    sunt vreo 5,000 de romani in Emirate, prezenti pe facebook, grupuri, etc( ocazional ne si intalnim). Trebuie doar sa-i cauti

  2. sunt si eu de cateva zile in emirate lucrez aici dar pana acum nu am intalnit nici o persoana de nationalitate romana

    p.s. imi plac articolele tale , bafta in continuare

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: