Viata din Emirate

Cum este viata in Emirate, ce lucruri noi am descoperit aici, care sunt diferentele intre un trai si altul, intre mentalitati, obiceiuri si traditii.

“It is not my responsibility”- cel mai bun raspuns- un post mai putin despre Emirate si mai mult despre viata unui roman in Emirate

Cel mai “bun” raspuns pe care il poti primi din partea unui reprezentant al corpului diplomatic. Probabil ca cel mai bun raspuns dupa acesta este “I don’t speak English”…si asta intr-o tara in care engleza se vorbeste peste tot (de autoritatile locale care vorbesc totusi engleza intr-o tara araba, nici nu mai vorbesc).

Mai mereu ma surprinde faptul ca Romania, o tara europeana, o tara care pana mai ieri isi dorea sa intre in Schengen se manifesta astfel prin reprezentatii sai…si mai rau e ca o face in fata cetatenilor straini, a celor care duc vestea mai departe, in fata celor care numele persoanei cu care au interactionat nu mai conteaza pentru ca ceea ce isi vor aminti si vor povesti mai departe e ca Romania nu stie cum sa trateze cetatenii straini, nu stie cum sa gaseasca scuze intr-un mod elegant, diplomatic, nu stie cum sa gaseasca solutii decat printr-un singur raspuns sec “It is not my responsibility”…. Pai atunci a cui e responsabilitatea? Cine este raspunzator pentru bunul mers al lucrurilor? Noi? Nu suntem noi cei care incercam sa ne acomodam programului lor foarte “incarcat” de 3 ore pe zi vreo 3 zile pe saptamana? Noi suntem cei care ar trebui sa cunoastem procedurile? Nu ar trebui ca aceste proceduri sa fie aceleasi pentru fiecare problema sau cerere care apare?

Probabil ca aceste frustrari sunt numai ale mele dar inca un drum si o experienta demna de toata lauda la consulat a stricat un week-end ce avea sa se anunte, linistit si relaxant. Si asta dupa ce „vizita” la consulat a urmat confirmarii din partea lor…dar ce mai conteaza daca „It’s not my responsibility”??

De modul in care ei inteleg conceptul de „program cu publicul” si de atitudinea catorva dintre ei nici nu mai vorbesc…

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on ““It is not my responsibility”- cel mai bun raspuns- un post mai putin despre Emirate si mai mult despre viata unui roman in Emirate

  1. Ce s-a intamplat? Eu am avut o experiente pozitiva la Consulat, desi nu ma dusesem acolo cu mari sperante; citisem despre o multime de lucruri aiurea.

    • Sotul a fost sa aplice pt viza luni-a dat toate documentele care se cer, i s-a spus ca doar mai trebuie sa plateasca (nu asta este important) , moment in care el a mentionat faptul ca anul trecut cand a aplicat pt viza persoana care i-a procesat documentele i-a spus ca in cazul lui fiind family member nu trebuie sa plateasca pt viza; ok, s-a verificat nu stiu ce in sistem, s-au luat documentele – pe scurt miercuri a fost sunat ca viza este gata si ca poate sa treaca vineri pe la consulat sa ridice pasaportul. Cel care a procesat viza i-a spus ca el nu o sa fie acolo, dar colegul lui ii va da pasaportul. Ok, deci vineri hai la consulat. Dupa ce ca sta si asteapta vreo cateva minute pana este bagat in seama ( o doamna mai in varsta care lucreaza acolo a considerat ca cei care venisera dupa el ar trebui tratati primii) i se spune intr-o engleza mai mult decat proasta ca vineri nu se fac vize. Dupa cateva incercari de explicare a faptului ca nu venise sa aplice pt vize ci sa-si colecteze pasaportul si ca i s-a spus ca poate sa vina vineri sa-l ia, i s-a cerut chitanta… din nou urmeaza o runda de explicatii in carora reprezentantul nostru concluzioneaza ca nu poate gasi pasaportul daca nu are chitanta si codul de bare. In cele din urma o d-na sau domnisoara apare cu pasaportul in cauza dar totusi acesta nu se poate da pt ca nu exista chitanta in cauza- ok, a venit replica sotului meu, faceti-mi atunci chitanta pt plata. Normal ca reprezentantul nostru nu putea sa faca acest lucru pt ca el nu are codul de acces, in final concluzionand ca nu este responsabilitatea lui ci a colegului care lipsea. I s-a dat nr de telefon sotului meu, ca sa-l sune el pe colegul lor care lipsea, acesta neraspunzand la telefon, reprezentantii nostri au ridicat neputinciosi din umeri; la propriu. In final, ca sa puna punct oricarei discutii, reprezentantul nostru a spus ca nu vorbeste engleza si le-a spus celor prezenti sa traduca. Deci, ce-ai putea sa spui? Cum ar trebui sa reactionezi??? Nu se putea totul solutiona cu un ” ne pare rau, dar colegul nostru care lipseste nu ne-a informat si nu putem sa va inapoiem pasaportul”???? A fost tratat cu o lipsa de respect crasa, de batierele de limbaj nici nu mai vorbesc….

    • Experiente pozitive si noi am avut cu toti cei care au fost inaintea celor care sunt acum

  2. Cunosc situatia. Este si mai intetesant cand ai un sot strain, mai ales unul din Orientul Mijlociu si este tratat parca ar fi venit sa cerseasca in Romania nu sa platesca studii, produse si servicii aici si chiar sa investesca. Si eu sotia lui sunt privita cu compatimire. Mi s-a spus la Oficiul Roman de Imigrare “De ce nu ti-ai gasit si tu (nu dvs) un sot italian sau englez. Ca moldovencele se marita cu europeni si romancele . . .” :-)))))) Asta este

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: