Viata din Emirate

Cum este viata in Emirate, ce lucruri noi am descoperit aici, care sunt diferentele intre un trai si altul, intre mentalitati, obiceiuri si traditii.

Ramadanul prin ochii unui roman

Se apropie din nou luna Ramadan, o luna cu multe semnificatii si foarte speciala pentru fiecare credincios musulman. Ceea ce stiam eu despre aceasta luna este doar faptul ca nu se mananca in timpul zilei….si cam atat. Din nou, doar dupa ce am ajuns aici am descoperit ca Ramadan-ul nu este atat de „infricosator” pe cat aveam eu impresia si ca exista un „feeling” foarte strans legat de familie si timp petrecut alaturi de cei dragi pe toata perioada lunii Ramadan.

Aceasta luna este a noua luna din calendarul islamic, este luna in care Coranul a fost revelat profetului Mohammad, motiv pentru care este considerata luna cea mai sfanta a calendarului islamic. Incepe odata cu observarea lunii noi si dureaza 29 sau 30 de zile, in functie de cand este luna noua observata din nou.

Pe toata durata Ramdanului credinciosii nu mananca si nu beau nimic (nici macar apa) de la rasaritul si pana la apusul soarelui. O data cu apusul soarelui are loc chemarea la rugaciune care semnifica si terminarea postului pentru ziua respectiva. Iftaar-ul (micul dejun) de obicei incepe cu servirea catorva curmale si se bea putin iaurt sau suc de fructe sau chiar apa. Dupa aceasta se continua cu o supa si restul preparatelor.

In timpul acestei luni credinciosii trebuie sa tina nu doar postul ci si sa se abtina de la micile „rautati” si „tentatii” ale vietii de zi cu zi. In ultimele 10 zile ale Ramadan-ului are loc Laylat al Qadr, nu se stie exact in care noapte si considerata cea mai sfanta noapte a anului, noaptea in care au fost revelate primele versete ale Coranului.

In aceste ultime 10 nopti moscheile sunt mai pline decat de obicei de credinciosi. In timpul Ramadanului fiecare credincios musulman are obligatia de a oferi „Zakat”, o donatie pentru cei saraci.

Eid al Fitr, este este sarbatoarea care marcheaza sfarsitul Ramadanului.

Deoarece Emiratele sunt o tara musulmana, mancatul in spatii publice si la vedere se pedepseste cu inchisoarea. Cu toate acestea, exista restaurante care doar livreaza mancare la domiciliu pentru populatia de alte confesiuni, iar in incintele hotelurilor se poate manca in restaurante doar ca acestea sunt inchise cu niste perdele.

Programul de lucru este mai scurt iar in mall-uri nu mai rasuna muzica de la fiecare magazin. Se cere in general mai multa prudenta, in special in ceea ce priveste imbracamintea si modul in care se vorbeste in public.

In rest, eu cred ca este interesant de observat obiceiurile, traditiile si semnificatiile acestei luni.

Ramadan Kareem!!

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: